De VAR voor artiesten gaat verdwijnen. De vraag is: “Hoe ziet de opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie voor artiesten, in de volksmond VAR eruit? De Eerste Kamer stemde in met de voorbeeldovereenkomst. Per 1 mei treedt de voorbeeldovereenkomst in werking. 2016 wordt gezien als een overgangsjaar.
VAR voor artiesten per 1 mei 2016 definitief verdwenen
Op 1 mei 2016 is de VAR voor artiesten verdwenen. De kogel is door de kerk. De VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten, de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties.. De nieuwe afspraken tussen zelfstandige artiesten en opdrachtgevers (werkgevers) worden gemaakt op basis van modelovereenkomsten
Belastingdienst publiceert voorbeeld overeenkomsten Artiesten
Voor zelfstandige artiesten en artiesten gezelschappen zijn er ook voorbeeldovereenkomsten te vinden op de site van de belastingdienst. Zie de voorbeeldovereenkomsten als een invulopdracht. De leeg gelaten velden dien je zelf in te vullen. Bijvoorbeeld de omschrijving van de opdracht. De fiscus zal eerder beoordeelde overeenkomsten publiceren, zodat andere artiesten en opdrachtgevers hier gebruik van kunnen maken. Wat precies ingevuld moet worden verschilt per voorbeeld.
Zelf contracten opstellen voor Artiesten
Een opdrachtgever kan ook zelf een contract opstellen. Om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan de eisen van de belastingdienst moet deze worden voorgelegd. Gelukkig mag de opdrachtgever meerdere pogingen wagen. Als de belastingdienst na contract 1 zegt: “dit is gewoon een medewerker”, mag de opdrachtgever een 2e poging wagen. Hoe de belastingdienst de contracten tussen artiesten en opdrachtgevers gaat beoordelen is nog niet duidelijk. Belangrijk hierbij is de vraag te stellen: “is de artiest een verkapte medewerker”? Om hier antwoord op te geven dien je een aantal vragen te beantwoorden:
-
Mate van zelfstandigheid van de artiest
-
Mag de artiest zelf bepalen welke werktijden hij hanteert?
-
Wordt actief leiding gegeven tijdens het optreden van de artiest door de opdrachtgever?
-
Mag de artiest de opdracht doorschuiven aan een andere artiest?
Zekerheid
-
Wordt de artiest doorbetaald bij ziekte?
-
Zijn er betaalde vakantiedagen?
-
Is de opdrachtgever verantwoordelijk voor de schade die de artiest kan maken?
Bij deze vragen is het totaalplaatje van belang, dit was bij de VAR niet anders. Één losse vraag is dus niet doorslaggevend.
Overgangsregeling VAR
In 2016 blijft de VAR nog in dezelfde vorm bestaan. Er is echter één uitzondering: een verklaring over 2014 of 2015 kan ook in 2016 gebruikt worden, als het werk hetzelfde blijft.
Nieuwe zelfstandigen artiesten of ZZP’ers met een nieuwe opdracht kunnen kiezen. Werken volgens het oude model en dus de VAR, of je werkt met de overeenkomsten die vanaf 2017 verplicht zijn.
Eigenlijk zou de VAR per 2016 afgeschaft worden, maar de overheid wil eerst meer voorbeeldovereenkomsten beoordelen en publiceren. Vandaar dat de overgangsregeling nodig is. Ook wil de staatssecretaris dat er voor meer mensen duidelijk is hoe de nieuwe situatie eruitziet.
Wat doet de VAR voor artiesten?
Met de VAR voor artiesten werd duidelijk of de artiest in dienst was bij de opdrachtgever of gezien kon worden als externe medewerker. Voor opdrachtgevers zeker van belang om vooraf zeker te weten hoeveel geld ze kwijt zijn en om niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Als zelfstandige artiest is dat van belang om zeker te zijn dat je bij je belastingaangifte niet een enorm bedrag aan de fiscus hoeft over te maken.
Makkelijker kunnen we het wel maken!
Voor veel opdrachtgevers is het boeken van artiesten geen core business en doen dit naast hun werk. Zij vinden het dan ook een enorme rompslomp om steeds opnieuw overeenkomsten aan te bieden aan de belastingdienst. Hiervoor is een oplossing! Boek je artiesten bij een erkend artiestenbureau. Zij beschikken over een inhoudingsplichtenverklaring voor artiesten. Zorg dat je een kopie van deze inhoudingsplichtenverklaring (IPV) bewaart in jullie administratie.
Deze Inhoudingsplichtigenverklaringen worden afgegeven door de belastingdienst hier wordt het artiestenbureau aangewezen als inhoudingsplichtige voor artiesten. Hierdoor krijgt de opdrachtgever een all-in bedrag ook wel uitkoopsom genoemd. Hierdoor is niet de opdrachtgever verantwoordelijk voor de afdracht van loonbelasting en sociale-verzekeringspremies maar draagt het artiestenbureau hier zorg voor. Een Inhoudingsplichtigenverklaring artiesten is vijf jaar geldig, bewaar de kopie van het artiestenbureau waar je jouw artiesten hebt geboekt goed.
Lees ook: