Het attractieverhuur seizoen gaat weer van start. Dit betekent dat veel jaarmarkten, campings, recreatieparken en braderieën opzoek gaan naar leuke attracties en entertainment om de kinderen op het evenement te vermaken. Want wees eerlijk, iedereen weet: kinderen blij is ouders blij. Langs deze weg geven wij 10 handige tips om rekening mee te houden, voordat je een attractie huurt.
Tip 1: Inventariseer de leeftijdscategorie van de kinderen.
Attracties zijn er voor verschillende leeftijdscategorieën. Inventariseer daarom eerst wat de leeftijd zal zijn van de kinderen op het evenement. Zodat je gericht een attractie kunt inhuren. Voor kinderen van 4 boek je andere attracties dan voor kinderen van 12 jaar. Ook is het zo dat attracties die geschikt zijn voor kinderen van 4 jaar, dit meestal niet zijn voor kinderen van 12 jaar.
Tip 2: Hoeveel kinderen komen er op het evenement?
Attracties hebben een bepaalde verwerkingssnelheid. Zo kan een schminkstand met 2 personen ± 100 kinderen schminken binnen een tijdsbestek van 4 uur. Maar op een springkussen kunnen in die zelfde tijd wel 250 kinderen springen. Bepaal aan de hand van het aantal bezoekers hoeveel attracties je inhuurt. Zodat alle kinderen iets kunnen doen en er geen ellenlange wachtrijen ontstaan.
Tip 3: Hoeveel ruimte is er beschikbaar voor attracties?
Attracties zoals springkussens en stormbanen zijn erg groot en hier is veel ruimte voor nodig. Bepaal daarom eerst hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Zo voorkom je teleurstelling wanneer de attractie niet in een bepaalde ruimte / locatie geplaatst kan worden. Onze medewerkers kunnen je van alle attracties de afmetingen vertellen. Verder vind je op onze site bij de meeste attracties de afmetingen.
Tip 4: Voldoet de locatie aan de eisen om een attractie te plaatsen?
Voor het plaatsen van sommige attracties gelden eisen m.b.t. de locatie. Zo kan een springkussen niet geplaatst worden op een scherpe ondergrond zoals grind. Attracties die op een aanhangwagen staan moeten op een harde ondergrond geplaatst worden. Dit zijn vaak zware attracties die op een zachte ondergrond zoals gras weg kunnen zakken. Met wat kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van rijplaten kunnen deze attracties in sommige gevallen wel op gras geplaatst worden.
Tip 5: Houdt rekening met de stroomtoevoer voor een attractie.
Attracties zoals springkussens, hindernisbanen, popcorn en suikerspinmachines draaien op stroom. Per attractie vermelden wij altijd hoeveel vrije stroomgroepen er nodig zijn. Zorg er voor dat dit ook echt vrije stroomgroepen zijn. Attracties gebruiken veel stroom en wanneer er op hetzelfde stroomgroep nog meer apparaten aangesloten zitten, kan het gebeuren dat de stoppen eruit knallen. Een oplossing is het inhuren van een aggregaat bij onvoldoende capaciteit van de stroom toevoer. Neem het aantal vrije stroomgroepen altijd serieus en controleer dit altijd. Vaak staat op een stroomgroep b.v. ook een koelkast zonder dat de catereraar dit heeft doorgegeven.
Tip 6: Bepaal het thema van het evenement.
Wanneer het evenement een bepaald thema heeft, is het leuk om attracties in dat thema te huren. Er bestaan veel thema attracties, zoals Tropische attracties, Sprookjes attracties, Piraten attracties, Clowns attracties en Oud-Hollandse attracties. Daarnaast zijn er attracties in alle thema’s voor feestdagen zoals Pasen, Halloween, Sinterklaas en Kerst. Je kan er zelf voor kiezen om een complete Nostaligsche kermis te plaatsen.
Tip 7: Bereikbaarheid van het evenement.
Zorg ervoor dat de aanrijroute naar het evenement vrij is. Attracties zijn altijd ruim op tijd aanwezig op een evenement. Maar het komt wel eens voor dat bij aankomst de locatie haast niet te bereiken is. Een enorme mensenmassa, geparkeerde auto’s versperren het terrein waar de attracties opgesteld dienen te worden, met als gevolg het te laat starten van het evenement.
Tip 8: Hoelang is de attractie nodig op het evenement?
Standaard huur je attracties voor 4 of 5 aaneengesloten uren. Dit is de draaitijd. Het op- en afbouwen valt buiten deze tijd. Mocht een attractie langer nodig zijn, dan is dit in overleg en tegen meerprijs vaak wel mogelijk. Bedenk van tevoren goed wat de drukte tijden zijn op je festiviteit, bijvoorbeeld tussen 12:00 uur en 17:00 uur.
Tip 9: Houd rekening met de weersomstandigheden.
Helaas kunnen wij in Nederland niet geheel af gaan op de weersvoorspellingen. Het is altijd heel vervelend als het weer niet is zoals gehoopt. Daarom is het altijd verstandig om een binnenlocatie achter de hand te hebben, zodat het evenement daar naartoe verplaatst kan worden. Of tenten, zodat veel attracties toch overdekt kunnen staan. Voor springkussens wordt het lastiger, hier overheen is niet zomaar een tent te plaatsen. Bij heel harde wind moeten opblaasattracties ook vaak tijdelijk plat gelegd worden. Nu is het wel zo dat er ook springkussen zijn die overdekt zijn, zeker iets om bij je keuze rekening mee te houden. Natuurlijk kan het ook gebeuren in de zomermaanden dat je te maken krijgt met een hitte golf. Het is verstandig omdan te zorgen dat je genoeg waterpunten hebt. Een andere idee is om via ons bedrukte flesjes met water te regelen die we bij de attracties neerzetten.
Tip 10. Vergeet niet om reclame te maken voor je attracties
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk kinderen blij maken met de ingehuurde attracties. Vergeet dan niet je festiviteit wereldkundig te maken. Dit kan onder andere via Facebook, foto’s persberichten en als het voor je bedrijf is via intranet of de interne en externe nieuwsbrief. Vraag bij het inhuren van de attracties om rechtenvrij fotomateriaal en teksten die je mag gebruiken voor je publiciteit. Drukwerk zoals posters en flyers werken nog steeds, zelf niemand in huis die de opmaak en het drukwerk kan verzorgen? Geen probleem, neem contact met ons op en wij regelen het voor je.
Wil je attracties huren of over andere mogelijkheden weten over attractieverhuur? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden en zoeken met je mee naar de beste, leukste attracties binnen je budget.
Eerste publicatie: 12 mei 2015
Over de auteur:
Algemeen Directeur