Biografie van Syb van der Ploeg

Als Syb van der Ploeg eind 2002 de Kast verlaat, wordt hij door vriend en vijand voor gek verklaard. En met reden. Waarom zou iemand bij zijn volle verstand uit een van succesvolste bands uit de nederpophistorie willen stappen?

Inmiddels wordt er wel wat genuanceerder gedacht over het vertrek van de sympathieke Fries die meer dan een miljoen cd's op z'n conto heeft. De charismatische zanger (sekssymbool schrijft het Nationaal Pop Instituut op haar site) blijkt een alleskunner!

Frontman, studiobaas, songwriter en tegenwoordig ook nog eens Musicalster! You name it, Syb does it!

Wat deed Syb bijvoorbeeld?

- In 2005 Deed hij een toer met de Kayak rockopera Nostradamus. En gaf Syb een serie Dommelsch Double Dutch Pop Up concerten met Birgit Schuurman, begeleid door de bandleden van Anouk. - In Januari 2006 stonden SYB & BAND in de AHOY bij de Vrienden van Amstel Live. - Medio juli beleefde van der Ploeg z'n musical debuut als Rembrandt van Rijn in de gelijknamige musical REMBRANDT. (zie onder voor de reacties) - Op 22-en 23 december schitterde de zanger in een unieke kerstshow "White Christmas" in de Heineken Music Hall. - Op oudejaarsavond was onze man uit Friesland te zien op tv in het Radio 2 Top 2000 Concert.

Ook de agenda van 2007 is behoorlijk vol gelopen. Behalve optredens met z'n band en solo optredens deed Syb de zeer succesvolle theatershow MOTEL WESTCOAST met o.a. Julian Thomas, Edward Reekers, Mirjam Timmer (Twarres) en Han Kooreneef.

De toer werd op 27 april afgesloten als afsluiting van de Radio 2 "Week van de Jaren 70", in de Heineken Music Hall te Amsterdam, meer dan 1.1. miljoen luisteraars hebben het concert gevolgd, waaronder premier Balkenende.

In die schaarse momenten dat hij niet op de planken stond was Syb druk bezig met het schrijven van z'n eerste Nederlands/Friestalige solo album sinds het stoppen van De Kast eind 2002. De eerste single "Als ik jou zie" kwam officieel uit op 25 januari jl. Het album "Heilig Vuur" staat voor begin maart gepland en is geproduceerd door topproducer Gordon Groothedde. Syb is nu bezig is met z'n theatertoer "Alles uit De Kast en Meer!" deze toer omvat 38 shows waarin z'n gehele oeuvre voorbij komt, dus ook nummers uit het Kast tijdperk. De eerste recensies zijn lovend. De Kast deed overigens november 2006 nog een reünieconcert in de WTC Expo te Leeuwarden voor dik 8000 fans.

Syb was dus inderdaad wel een beetje gek om de Kast on hold te zetten, want zo'n hectisch schema wens je niemand toe. Behalve dan zijn fans!

In 2008 scoort hij een grote hit met "Als ik jou zie" en zijn solo-debuut zal zowel in het Fries als in het Nederlands verschijnen.