Biografie van Piet Veerman

"Een stevige jongen is een gezonde jongen", bezigde Piet’s moeder bij zijn geboorte. Geboren in de oorlogsjaren, 1 maart 1943, groeide Piet op zonder een echt oorlogskind te lijken. Dankzij de liefde en toewijding van zijn ouders en de ligging van het dorp Volendam, aan de boorden van de Zuiderzee.

Op de lagere school valt zijn tekentalent op. Pas aan het einde van zijn lagere schooljaren blijkt Piet’s interesse voor muziek. Piet wil, net als zijn buurjongen, een gitaar. Zelfstudie brengt hem tot zanger/gitarist van de Volendamse Cats.

Als leadzanger/gitarist, tekstschrijver en componist mocht Piet samen met de Cats, en sinds de start van zijn solocarrière in 1965, meer dan dertig gouden, platina en diamanten albums in ontvangst nemen. Dertig jaar succes in twintig landen en nog steeds zijn Piet en zijn gitaar onafscheidelijk.

Zo'n scenario dat Peit nooit had kunnen bedenken: "Daar had ik te weinig fantasie voor gehad." "Muziek kent geen tijd en afstand; ze kan een troost zijn en een kameraad. Muziek betekent veel voor mij. Een leven zonder muziek is ondenkbaar. Zij is één van de kurken waarop het leven drijft."
Piet tourde als een ware ambassadeur door landen als Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Indonesië en de benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, waar het idee voor tekst van net prachtige "One Way Wind" ontstond.

Sinds 1985, de start van zijn solocarrière, heeft Piet acht albums op zijn naam staan waarvan "Rolling on a River", "Back to You", "Cry for Freedom" en "In Between" de gouden status behaalden. Dat zijn grote fans snel gewend raakten aan Piet Veerman als soloartiest, bewees hij met zijn eerste grote hit "Sailing Home". "Sailing Home" steeg als een komeet op de hitlijsten en stond 5 weken lang nummer 1 in Nederland en België. Voor Piet was dit het begin van een nieuwe loopbaan als solist.

Zijn bijnaam Piet de Koster dankt de sympathieke Volendammer aan zijn grootvader "Bap", die als bijbaantje koster in de plaatselijke Vincentiuskerk was. Zijn echte naam dankt Piet aan opa Veerman. Een Bourgondiër, genietend van het leven. Het ene moment filosofisch, het andere analyserend. Een romanticus en een dromer tegelijk. Levend in harmonie met zichzelf, de natuur en zijn omgeving.

Al kende de onderdompeling in de muziekwereld ook zijn keerzijde. Piet maakt er geen geheim van dat hij de beste jaren van zijn leven in dienst stelde van de muziek. "Ik heb een belangrijke periode van mijn leven minder bewust meegemaakt en dan druk ik mij voorzichtig uit. Ik heb me ook wel eens afgevraagd of het het allemaal wel waard was, maar eerlijk gezegd kwam ik dan altijd tot de conclusie dat ik het niet had willen missen."

Dat zijn fans hem ook niet kunnen missen, blijkt uit het feit dat hij nu als solist een paar jaar verder is en kan terugzien op een zeer succesvolle periode, die inmiddels 9 albums heeft opgeleverd, waarvan er 6 met goud en platina bekroond werden.

Dus een leven zonder muziek is voor Piet Veerman ondenkbaar.