Biografie van Presentator Herman den Blijker

Herman den Blijker (1959, Terneuzen) is een Nederlandse chef-kok. De grote sigarenrokende chef-kok staat bekend om zijn Rotterdamse directe mentaliteit. Naast het runnen van zijn restaurants presenteert hij het televisieprogramma Herrie in de keuken.
Den Blijker begint op veertienjarige leeftijd met koken. Wanneer hij 20 is, vertrekt hij naar Frankrijk, waar hij de basis van het koken leert. In 1989 leert Den Blijker zijn latere zakenpartner David Crouwel kennen op een wijnproeverij. Begin jaren 90 leidt Herman een vrij onregelmatig leven, waarin hij in meerdere keukens voor korte tijd actief was. In 1992 tracht Den Blijker samen met een compagnon tevergeefs zijn eerste eigen zaak in Scheveningen op te zetten. Het project mislukt en Den Blijker belooft zichzelf nooit meer samen te gaan werken met een compagnon.
Zijn succesverhaal op culinair gebied begint feitelijk pas in 1993, wanneer hij in Dordrecht op een wijnproeverij wederom met Crouwel aan de praat raakt over een op te richten eigen zaak. Na enige ontmoetingen weet Crouwel Den Blijker over te halen en besluiten ze de plannen te concretiseren. Op 2 juli 1993 openen Crouwel en Den Blijker hun eerste restaurant, genaamd De Engel en gevestigd aan de Eendrachtsweg in Rotterdam. Al na drie jaar ontvangt het etablissement een Michelinster, die overigens in 1997 weer wordt ingetrokken.