Biografie van Maaike Widdershoven

Maaike Widdershoven is geboren op Valentijnsdag in 1969 te Epse onder de rook van Deventer. Ze groeide op in Oss, waar ze de middelbare school doorliep en haar eerste schreden in het theater zette.
Ze nam tijdens haar opleiding aan het Kopse Hof te Nijmegen zanglessen en deed na haar propedeuse daar, toelatingsexamen voor het Utrechts conservatorium. Ze werd toegelaten tot het voorbereidend jaar Lichte Muziek Zang. Na twee jaar wisselde ze van opleiding en richtte ze zich op Klassieke Zang. In de zomer van 1995 slaagde Maaike cum laude voor haar uitvoerend musicus examen Zang. Masterclasses volgde Maaike bij onder anderen Margreet Honig en Meinard Kraak.
Zanglessen kreeg ze van Eugenie Ditewig, Robert Bicknell, Alberto ter Doest en op dit moment Setske Mostaert. Interpretatielessen van José Koning, Edwin Rutten en Georgie Fame. Acteerlessen van Jules Croiset, Carel van Vliet, Mara Otten en Wil van Kralingen.

Van Phantom of the Opera naar opera...
Beroepsmatig was ze enkele jaren voordat zij examen deed reeds met haar zangcarrière begonnen in het ensemble van de Musical “The Phantom of the Opera”. In oktober 1994 kreeg ze de hoofdrol van Christine, die ze meer dan 300 maal, tot augustus 1996 speelde. De maand daarna startte zij in “West Side Story” in de rol van Maria. Tot eind maart 1998 waren de schouwburgen in Nederland en België avond aan avond uitverkocht. Vervolgens vierde Maaike triomfen in de rol van Hodel in de musical “Anatevka”, als Elisabeth in de musical “Elisabeth” en als Joke in de oorspronkelijk Nederlandse musical “Rex”. Na een korte rustperiode deed Maaike mee aan Musicals In Ahoy. 7 voorstellingen voor een publiek van per keer 7000 mensen!! Vervolgens stond Maaike anderhalf jaar lang als de non/gouvernante Maria in “The Sound of Music”. Voor deze rol ontving zij de prestigieuze John Kraaykamp Musical Award 2003 voor de beste vrouwelijke hoofdrol. In het voorjaar 2004 ging ze meteen door naar “Musicals in Concert 2”. Samen met Danny de Munk, Mariska van Kolck, Joost de Jong en Nurlaila Karim

Met gepaste trots heeft ze in mei/juni 2004 de rol van Polly vertolkt in “Die Dreigroschen Oper” van Kurt Weill en Bertolt Brecht. Dit was haar debuut in de opera wereld. Deze produktie was namelijk van Opera Zuid!
In het voorjaar 2005 heeft Maaike weer een productie gedaan bij een operahuis. Deze keer bij Opera Spanga. Zij heeft de rol van Susanna gespeeld in de opera “Sancta Susanna” van Paul Hindemith.
Op 5 mei 2005 heeft Maaike meegewerkt aan een concertante uitvoering van de opera "De Russenoorlog", een verhaal over Texel in de oorlog, geschreven door W. Barnard en Ed de Boer.

In theaterseizoen 2005/2006 speelde Maaike de rol van juffrouw Doddel in de Opus One familiemusical "Olivier B. Bommel en Tom Poes in de Trullenhoedster”. De rol van Ollie B. Bommel werd gespeeld door Frans Mulder en Jon van Eerd.

Maaike was vanaf oktober 2006 tot half februari 2007 te zien als Gabriëlle in de operette “La Vie Parisienne” van Jacques Offenbach. Deze operette was een productie van het Nederlands Operette Theater in samenwerking met impresariaat Jacques Senf. Tevens was zij te zien als Leonie in "Villa Johanna"; een nieuwe operette gecomponeerd door Joop Stokkermans in opdracht van Stichting Oss Cultureel.

In seizoen 2007/2008 speelde Maaike in "Musical to the Max". Een intiem Musical concertprogramma waarin ze samen met Tony Neef, Frans Schraven, Joke de Kruijf, Brigitte Nijman een ode brachten aan 'de Musical'. De muzikale leiding had niemand minder dan Edwin Schimscheimer op zich genomen.
De regie was in handen van John Yost.

Ook was Maaike in 2008 te zien in de productie "The Black & the Beautiful". Een moderne bewerking van Shakespeare's Othello; een 'soap' opera geproduceerd door Opera Xynix.

Van vele markten
Maaike heeft nog veel meer muzikale voorliefdes. Naast muziektheater houdt ze ook van het klassieke lied. Maaike geeft liederenrecitals, waarbij zij werk zingt van Wolf, Ravel, Britten, Faure, Bernstein, Brahms en Satie. Ook het lichte genre staat op haar repertoire, begeleid door pianist Edwin Berg of Freek Zwanenberg brengt ze klassiekers uit het evergreen-, pop- en jazzrepertoire.
Maaike is ook een veelgevraagde gastzangeres bij verschillende fanfares, symfonieorkesten en brassbands.

Haar debuutalbum “Dichtbij” is in 2003 bij het platenlabel Princess Records uitgebracht. Een Nederlandstalig easy listening album, geproduceerd en gearrangeerd door Piet Souer.
Leuk om te vermelden is dat Maaike af en toe ook meezingt op albums van andere artiesten.
Ali B. is er één van. In 2006 kwam zijn cd Petje af uit en Maaike zingt mee op het nummer "Familia B" samen met Yes-R en Re-B.

Zij maakte deel uit van de close harmony a cappella-groep DAMUZ. Damuz bestond uit vijf sterke vrouwen met Power en Personality die op ludieke wijze over het leven zongen.

Samen met Sebastiano Zafarana vormt ze sinds kort het duo "More than Music". Hun repertoire varieert van een exclusief sfeervol optreden tot een denderende disco-act. Alles op maat.

Toekomstmuziek
Momenteel is Maaike zwanger en zal ze in januari 2009 bevallen van haar eerste kindje. Daardoor doet ze het nu even rustig aan en heeft ze alleen zo nu en dan 'losse' optredens. In seizoen 2009/2010 gaat ze de theaters weer in. Terzijnertijd volgt hierover meer info.