Jan Smit

Jan Smit boeken voor een optreden?

Wij zijn het boekingskantoor voor alle Bekende Nederlanders. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden van het boeken van Jan Smit.

Prijsindicatie:

Offerte aanvragen Volledige prijslijst Voor vragen, opties en boekingen bel je 0186-602140

Zonder enige vorm van plankenkoorts betreedt Jan Smit als lid van het koor "De Zangertjes van Volendam" op tienjarige leeftijd in Volendamse klederdracht het podium om met BZN-zangeres Carola Smit het duet Mama te zingen. Een half jaar later staat zijn naam in het Guinness Book of Records. Na The Beatles en Procol Harum is Jantje Smit de eerste Nederlander en jongste artiest ooit die op nummer één binnenkomt in de Top 40, met “Ik zing dit lied voor jou alleen”.

Jan Smit de jongste Nederlandse zanger met een nummer 1 hit

De mannen van BZN (Jan Keizer, Jan Tuyp en Jack Veerman) creëren meerdere succesvolle liedjes en krijgen met Jantje, dankzij manager Jaap Buijs, voet aan de grond in Duitsland. De mogelijkheid van de markt van de Schlager-muziek wordt vooral uitgeprobeerd omdat Jan in eigen land vanwege de arbeidsregelgeving slechts enkele keren per jaar mag optreden.

Bij de oosterburen is geen leeftijdsgrens, wint hij de ene na de andere liedjesshow en verovert zelfs, aan de zijde van Oostenrijker Oswald Sattler, de meest prestigieuze muziekprijs: de Grand Prix der Volksmusik, met “Ich zeig dir die Berge”. 

Een optreden van Jan Smit is één groot feest der Herkenning. 

Na al die jaren Duitsland keert Jan terug naar Nederland en met succes!
De Volendammer kan inmiddels bogen op een zeer glansrijke carrière. Om zijn vijftienjarig jubileum te vieren verscheen het compilatiealbum 15 Jaar Hits, waarop een breed scala van zijn nummer één hits prijkt. 'De eerste vijftien jaar zitten erop, maar ik ben nog lang niet klaar!' Aldus de immer ambitieuze Jan.

Naast zingen krijgt Jan ook geweldige kansen op andere vlakken.

Zo is hij presentator van verschillende televisieprogramma's en heeft hij zelfs de hoofdrol gespeeld in de bioscoopfilm - Het Bombardement. Toch blijft muziek zijn leven. Naar eigen zeggen, verlangd Jan toch altijd nog naar die zaal die uit zijn dak gaat. Uiteraard is zijn leven wel veranderd; het draait nu allereerst om zijn gezin. Maar juist daarin vindt hij een enorme inspiratiebron.'

Direct Artiesten boeken, bekijk ons overzicht.

Boeken of een optie plaatsen voor Jan Smit?

Voor meer informatie over Jan Smit kun je contact opnemen met een van onze entertainment adviseurs op 0186-602140. Of plaats direct een optie:

Plaats direct een optie voor Jan Smit

Wil je Bekende Nederlanders inhuren voor jouw event of ben je op zoek naar andere Bekende Zangers om te boeken? JB Productions heeft duizenden acts beschikbaar!

Deze act is bekeken door 679918 mensen

Specificaties van Jan Smit

 • Tijdsduur: 1 x 30 minuten
 • Geluid: Inclusief A-set / M-set
 • Begeleiding: 1 persoon
 • Reiskosten: inclusief door Nederland
 • Gages zijn excl. BTW en BUMA-afdracht.

Nieuws van Jan Smit

Biografie van Jan Smit

Jan Smit

15 Jaar Hits

Er zijn heel weinig artiesten die op hun 25e kunnen zeggen dat ze vijftien jaar in het vak zitten. Maar Jan Smit is zo’n jonge veteraan. De zanger viert zijn jubileum met zijn allereerste ‘greatest hits’-compilatie: 15 Jaar Hits.

Wie herinnert zich niet het schattige Volendamse jongetje dat naar hartelust Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen stond te zingen? Jantje Smit, zoals hij bekend werd, had destijds de prille leeftijd van tien jaar. Nu is diezelfde Jan een volwassen man; hij is vader en bijna getrouwd. In de vijftien jaar sinds hij met zijn eerste publieke optreden al die harten vertederde, bouwde hij een muzikale carrière op die tot op de dag van vandaag nog steeds ongekend succesvol is.

“Ik heb nooit eerder een ‘Best Of’-album uitgebracht”, verklaart Jan. “Ik wilde wachten tot ik echt iets te bieden had. Nu ik vijftien jaar bezig ben en een scala van hits op mijn naam heb staan, lijkt de tijd rijp. Met veertien nummer 1-hits kan ik inmiddels al een cd vullen”, lacht de zanger. Maar vervolgt serieus: “Dit is een bedankje voor de fans, omdat zij mij al die jaren zo trouw hebben gesteund. Ik ben ze dankbaar en koester ze.”

15 Jaar Hits omvat twee cd’s en, zolang de voorraad strekt, een dvd. “Dat zijn 55 liedjes voor de prijs van één album”, benadrukt Jan. Voor de compilatie zocht hij alle nummers persoonlijk uit. “De nadruk ligt op de tijd vanaf 2005”, legt Jan uit. Dat was het jaar waarin hij in ons land het succes hervond, nadat hij jarenlang vooral in Duitsland werkte. “Daar stond ik avond na avond in enorme hallen op te treden, zo’n beetje mijn hele puberteit lang”, herinnert hij zich. “Ik heb er geleerd te entertainen. Mijn muzikale basis werd daar gelegd.”

In 2005 ging het ook in Nederland loos. Mede door de realitysoap Gewoon Jan Smit ontdekte het publiek de sympathieke Volendammer weer en kwamen ook hier de hits. En hoe: de ene nummer 1 wisselde de andere af. Laura, Als De Morgen Is Gekomen, Cupido, Dan Volg je Haar Benen, Stilte In De Storm… Dertien van de veertien nummer 1-hits op het album bereikte Jan nadat hij in 2005 de erkenning en waardering vond die hij jarenlang had moeten missen in eigen land.

Zijn keuze van liedjes op 15 Jaar Hits is af en toe bijzonder, geeft hij toe: sommige (oudere) hits ontbreken, terwijl onbekendere nummer wel zijn toegevoegd. “Het zijn de liedjes waarvan ik het zonde vind dat ze voor het grote publiek nooit zijn uitgelicht. Zoals Als Ik Een Tovenaar Zou Zijn, vanwege de mooie boodschap die erin zit, van een utopische wereld.” Een andere van zijn persoonlijke hoogtepunten is Laat Me Maar Gaan: “Als ik in Volendam speel, wil iedereen dat altijd horen. Het is een gevoelig liedje. Eigenlijk knap”, lacht Jan, “dat ik toen al zo kon schrijven over onderwerpen waar ik zelf nog weinig van wist.”

Zoals we van hem gewend zijn eert Jan ook op zijn Best Of-project de twee artiesten die hij als zijn grote inspirators rekent: John Denver en Bryan Adams. Denvers Perhaps Love nam hij op als duet met Paul de Leeuw, Calypso verscheen in 2007 als dubbele A-kant met Dan Volg Je Haar Benen. “Dat leverde John Denver postuum zijn eerste nummer 1-hit op”, zegt Jan, toch een beetje trots. Van Bryan Adams brengt hij op de dvd When You’re Gone met zus Monique, Summer Of ’69 en uiteraard zijn favoriete nummer ooit, Everything I Do (I Do It For You). “Ik heb niet veel dromen meer”, mijmert hij, “maar als ik ooit een duet zou kunnen doen met Bryan Adams, is mijn geluk compleet.”

Covers daargelaten bestaat het gros van het werk op 15 Jaar Hits natuurlijk uit nummers van Jans eigen hand, en die van zijn vaste muziekpartners Tol & Tol. “Met hen werk ik vanaf 2002, toen we het album Zonder Jou maakten. Cees en Thomas Tol hebben me muziek leren maken, mij zo echt gevormd. Tol & Tol produceren mijn muziek en maken ook veel van de melodieën. Wat mij betreft blijft deze samenwerking nog lang in stand.”

Teksten schrijft Jan inmiddels zelf. Rond zijn vijftiende begon hij daarmee, toen nog samen met schrijfmaatje Simon Keizer. Samen waren ze verantwoordelijk voor hits als Laura, Als De Morgen Is Gekomen, Vrienden Voor Het Leven, Boom Boom Bailando, Cupido en Dan Volg Je Haar Benen. Sinds het album Stilte In De Storm, toen Simon het te druk kreeg met zijn eigen carrière als helft van hitduo Nick & Simon, doet Jan het alleen - met evenveel succes. Hij ziet een duidelijke lijn in zijn repertoire. “Ik maak soms luchtige liedjes, en dan weer liedjes met een diepere betekenis, zoals Laura en Je Naam In De Sterren. Maar het past allemaal in het Jan Smit-straatje, door de duidelijke stijl die er altijd in door klinkt.”

Gevraagd waar hij het meest trots op is in zijn lange carrière, zegt Jan: “Misschien op het feit dat mijn succes in 2005 als een komeet omhoog schoot en ik dat heb kunnen vasthouden. Ik heb meer bereikt dan ik ooit had durven dromen, met een Edison, TMF Award, Gouden Harp en alle platina platen. Daarnaast krijg ik tegenwoordig ook geweldige kansen op andere vlakken: ik ben presentator en heb zelfs de hoofdrol in een film te pakken. Toch blijft muziek de hoofdmoot; het is mijn leven. Ik vind presenteren leuk en het gaat me gemakkelijk af, maar ik verlang toch naar die zaal die door mijn toedoen uit zijn dak gaat.”

Op 15 Jaar Hits staan ook drie ‘nieuwe’ nummers. Ten eerste Niemand Zo Trots Als Wij, over de geboorte van dochter Emma, een hit die nooit eerder op een album verscheen. Met Hou Je Dan Nog Steeds Van Mij scoorde Jan onlangs zijn veertiende nummer 1-hit, en tenslotte is daar het gevoelige Dromen. De nummers luiden het nieuwe tijdperk van de volwassen Jan Smit in. “Mijn leven is veranderd; het draait nu allereerst om mijn gezin”, zegt hij stellig. “Maar daarin vind ik uiteraard een enorme inspiratiebron voor mijn muziek.”

Op 17 november 2010 wordt Jan’s dochter, Emma geboren uit zijn relatie met Liza Plat.

In 2012 presenteert Jan het Nationale Songfestival (nadat hij een jaar eerder als co-commentator van Daniel Dekker het Eurovisie Songfestival heeft verslagen). 2012 is het ook een jubileumjaar voor Jan. Op zijn 26e zit hij dan al vijftien jaar in het vak. Hij begint dat jaar ook zijn eigen platenlabel, Vosound Records. Er verschijnt dat jaar een verzamelalbum, werden er vijf jubileumconcerten in Ahoy gehouden en kwam zijn biografie -Het Geheim van de Smit uit.

Aan het einde van 2012 gaat de film - Het Bombardement in première, een verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog waarin Jan de hoofdrol vertolkt als Vincent de Graaf, bokser, bakkersjongen en hotelpiccolo.

Op 23 augustus 2013 werd Jan’s zoon Senn geboren. In het najaar komt het album - De Rockfield Sessies, Unplugged uit. Naast enkele Duitse songs worden ook eigen Nederlandstalige songs van de laatste tien jaar, waarvan sommige nooit op single verschenen, ontleed en akoestisch ingespeeld in de legendarische Rockfield Studios in Wales.

In 2016 zat Jan Smit 20 jaar in het vak. Met de “Elfstedentour” kwam Jan Smit vanaf begin september 2016 naar de fans toe.

Jan treedt in Duistland, Zwitserland en Oostenrijk op met de succes formatie KLUBBB3. KLUBBB3 is bij wijze van grap spontaan ontstaan, maar het concept is inmiddels uitgegroeid tot een ware hype. Klubbb3 is een schlagertrio dat gevormd wordt door de Nederlander Jan Smit, de Belg Christoff De Bolle en de Duitser Florian Silbereisen. De samenwerking is ontstaan naar een idee van Jan’s oude manager Jaap Buijs en de band is vooral in Duitsland een groot succes. Het repertoire van KLUBBB3 bestaat voornamelijk uit een mix van covers en eigen materiaal.

In 2017 is Jan Smit toetreden tot de toppers. De zanger versterkt Gerard Joling, René Froger en Jeroen van der Boom tijdens hun concerten.

Sinds november 2019 kampt Jan Smit met een burnout. Hij heeft alles on hold gezet en/of verplaatst naar nader te bepalen data. Gelukkig gaat het alweer een stuk beter met hem en pakt hij langzaamaan weer dingen op.  

In 2020 zou Jan Smit samen met collega’s Edsilia Rombley en Chantal Jansen het Songfestival, dat in Nederland plaats zou vinden, presteren. Helaas gooide het Coronavirus roet in het eten en werd het songfestival verplaatst naar 2021. Wel is er op de avond dat het eigenlijk plaats zou vinden een songfestival avond uitgezonden in heel Europa. Gepresenteerd door Jan Smit en zijn collega’s. Volgend jaar presenteert dit trio het songfestival alsnog.

AWARDS

Jantje Smit

 • Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen      Single Dubbel Platina
 • Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen      Album Dubbel Platina
 • Kerstmis Met Jantje Smit                 Album Platina
 • Het Land Van Mijn Dromen             Album

Vlaanderen

 • Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen     Album Platina

Jan Smit Albums

 • Jansmit.com                                      Triple Platina
 • Op Weg Naar Geluk                         Triple Platina
 • Stilte In De Storm                              Dubbel Platina
 • Leef!                                                  Platina

Jan Smit Singles

 • Tuintje In Mijn Hart                            Platina
 • Niemand Zo Trots Als Wij                 Platina
 • Hou Je Dan Nog Steeds Van Mij      Goud

Vlaanderen  Albums

 • Op Weg Naar Geluk                         Goud
 • Stilte In De Storm                              Goud

DVD

 • Live Op De Bühne                             Platina
 • Live 09                                                 Platina
 • Edison Award 2006
 • Gouden Harp 2009
 • Televizierring 2005
 • TMF Award 2007 en 2010

DUITSLAND AWARDS

 • Winnaar Grand Prix Der Volksmusik (Duitse Songfestival)
 • 2 maal “Goldene Stimmgabel”
 • 2 maal “Krone Der Volksmusik”
 • 2 maal “Superhitparade Der Volksmusik”
 • “Schlagerparade Der Sieger”
 • “Goldene Eins”
 • “Eins Der Volksmusik”
 • 3 maal “Die Schlagerparade Der Volksmusik”
 • 3 maal “Volksturmliche Hitparade”
 • Jan ontving in totaal 19 gouden en platinaplaten in Duitsland
Lees verder ▼

Boeking of een optie plaatsen voor Jan Smit

Voor meer informatie en beschikbaarheid van Jan Smit kun je contact opnemen met een van onze entertainment adviseurs via 0186-602140. Of vraag hier meteen een offerte aan.