Biografie van Straatgoochelaar John Anders

Er loopt een man door de straat…., vele ogen zijn op hem gericht want het is een toch wat wonderlijke verschijning. Een grote hoed en kleurrijke kleding trekt de aandacht van de argeloze voorbijgangers.
 
De man stopt en zet een schraag neer waarop hij een plank plaatst. Aan de voorzijde hangt een schilderij met de duistere tekst “Mundus vult decipi”.
 
Met licht verheven stem spreekt hij voorbijgangers van groot tot klein aan. Hij nodigt hen uit om in een halve cirkel rond hem plaats te nemen, want er zijn nog maar enkele plaatsen vrij….………!
 
Als er naar zijn idee voldoende toeschouwers aanwezig zijn, begint zijn  “sfeervolle show” voor jong en oud.
In zijn razendvlugge vingers verschijnen stuk voor stuk een aantal munten, die vervolgens een aantal wilde capriolen maken. Waarna ze met dezelfde snelheid als dat ze gekomen waren weer verdwijnen.
De “ooh’s” en “aah’s” van de omstanders vullen de ruimte van de straat, de markt of braderie waar deze vingervlugge magiër verschijnt.
 
In ras tempo volgen zijn trucs met bekers, touwen, ringen, kaarten elkaar op.
 
De argeloze voorbijganger heeft in een kwartier een heel arsenaal aan ongelooflijke trucs aan zijn of haar ogen voorbij zien gaan. 
Tot slot bedankt de magiër zijn toegestroomde publiek, klapt zijn tafel in en vertrekt naar zijn volgende werkplek.
 
Zo zou het in de Middeleeuwen en de late Renaissance gegaan kunnen zijn en zo gaat het er heden ten dage nog aan toe bij de act van John Anders.
 
Zonder gebruik te maken van een geluidsinstallatie, enkel en alleen door zijn kleding, zijn contact met de voorbijgangers, is John in staat grote groepen mensen aan zich te binden.
Niet alleen vanwege zijn onnavolgbare trucs, maar vooral door de dosis humor die hij in zijn act brengt, zijn velen bereid hun tocht te onderbreken.
 
Van dichtbij zijn omstanders getuige van het wonder der magie. Geen rare kastjes of grote mouwen. Alles gebeurt letterlijk zo uit de “blote hand”.
John Anders is al jaren een begrip in de Nederlandse goochelwereld en heeft zijn aller eerste stappen in de Goochelkunst op straat geleerd. Onder de meest moeilijke omstandigheden is hij in staat jong en oud te vermaken.
Hij vertoont deze act als Tricky Dickens, Floris Sant, de Middeleeuwse tooverkonstenaer, als Link Miechel  en als John Anders. De inhoud van de acts zijn ‘anders’ per thema, maar de opbouw zoals hierboven beschreven is identiek.
 
Hij heeft met deze act dan ook nationaal- en internationaal veel aanzien verworven. Daarnaast heeft hij voor vakbroeders verschillende boeken gepubliceerd, waarin hij zijn geheimen prijsgeeft aan hen die straattheater als de basis van het hedendaagse amusement zien. De act kan in het Frans, Duits of Engels worden gepresenteerd.      
 
John Anders, een man met vele creaties en nog veel meer wonderen!