Biografie van Rene Karst

Je zou René Karst kunnen kennen van het uitbundige ‘Supergave tijd’, het dynamische ‘Ik wil zo graag weer twintig zijn’ of het speelse ‘Op tafel dansen’. Zijn  nummers hebben een hoog meezinggehalte. De teksten zijn soms wat cabaresk  en spreken een breed publiek aan.  Voeg er een gitaar bij en  je hebt een combinatie om je vingers bij af te likken: feestpop in een Nederlands jasje. 

Al een paar jaar ligt de tekst ‘Supergave tijd’ bij René op de plank. In 2007 vindt hij de juiste melodie en bewerkt het nummer op zijn manier. Een hit is geboren. René krijgt er landelijke bekendheid mee. Ook de tweede singel kan rekenen op een warm onthaal. ‘Dat moet je niet doen’ combineert een toegankelijke Nederlandse tekst met een vrolijke beat, bluesy gitaarrifs en eindigt in samenzang met een gospelkoor. René Karst staat er. Eind 2007 brengt René zijn eerste album uit. Het tweede albums komt begin 2011 uit.

Deze vrolijke muzikant schrijft in 1976 als tienjarige zijn eerste liedje. Hij treedt jarenlang op met zijn moeder als duo Karst. Dit duo wordt in de kleinkunstscene gewaardeerd om hun Drentse liederen met prachtige teksten. Samen brengen ze 25 albums uit waarvan er één goud wordt. Na dertig jaar op de bühne doet zijn moeder een stapje terug. Op dat moment breekt voor René een tijd van bezinning aan. De muziek is zijn leven en welke weg zal hij in slaan? Hij neemt een besluit: zingen in het Nederlands, met feestelijke muziek het publiek veroveren. En de ruimte om af en toe een medley te zingen van zijn favoriete band Status Quo. Theaterzalen worden ingeruild voor feestcafé’s, Mega Piratenparty’s en après aki party’s.

Wie googlelt op zijn naam, vindt een veelzijdig persoon. Het leven van René Karst draait om de muziek. Hij zingt duetten. Hij schrijft zelf liedjes. Hij produceert voor verschillende Nederlandstalige artiesten. Hij maakt van elke single een video. “Ik weet wat ik zing en wat ik wil overbrengen. Vervolgens denk ik na over hoe je dat kunt uitbeelden. Ik ben eigenwijs genoeg om het net even anders te doen. ” En tijdens de sinterklaastijd komt het kind in hem bovendrijven. Dan organiseert hij ‘Het klooster van Sinterklaas’ in Hoogeveen. “Heerlijk, dan maak ik weer een mooi Sinterklaaslied.” René prijst zich gelukkig met zijn muzikaal bestaan. “Ik vind het geweldig als ik mensen op de tafels en stoelen zie klimmen om te dansen. Dan doe ik het goed.” En het publiek geniet, lacht, feest en danst, want dat ‘luie zweet, dat moet eruit’.