De Kast

De Kast boeken voor een optreden?

Wij zijn het boekingskantoor voor alle Bekende Nederlanders. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden van het boeken van De Kast.

Prijsindicatie:

Offerte aanvragen Volledige prijslijst Voor vragen, opties en boekingen bel je 0186-602140

De Kast verkreeg grote populariteit door krakers als: In Nije Dei, Hart van mijn Gevoel, Eltse Grins Foarby, Woorden Zonder Woorden, In de Wolken en Raak. Ze waren in de jaren '90 één van de populairste popbands van Nederland en verkochten meer dan 1.000.000 cd's en singles, wonnen meerdere keren een TMF Award, een Edison én een Gouden Harp voor hun gehele oeuvre en vielen op door hun speciale concerten.  

Sinds hun reünieconcert in november 2006 komt de band af en toe samen om te spelen op speciale gelegenheden.

Inmiddels is de comeback van De Kast een feit

In 2010 kwamen ze met een nieuw album en de theatertour ‘Welkom Thuis’ Na deze albumpresentatie in het Abe Lenstra Stadion kwam hun nieuwe cd destijds binnen op 3 in de albumlijsten. 

De belangstelling is er nog steeds voor De Kast en dat geeft aan dat deze succesvolle Friese formatie nog steeds een bijzondere plaats in het Nationale popcircuit inneemt. Dat zie je ook tijdens hun live concerten waar ze een ongekend register aan hits uit “de kast” halen en van jong tot oud overtuigen met hun kwalitatieve Nederlandse popsongs!

Ze speelden afgelopen jaar o.a op: Glemmerbeach, Oerrock en het TT festival te Assen!De Kast is een vaste waarde in de markt en uitgebreid beschikbaar voor de evenementen en festivals. 

Bel voor beschikbaarheid en mogelijkheden! (festivals, feesttenten, bedrijfsfeesten, unplugged sessies e.d.)

Boeken of een optie plaatsen voor De Kast?

Voor meer informatie over De Kast kun je contact opnemen met een van onze entertainment adviseurs op 0186-602140. Of plaats direct een optie:

Plaats direct een optie voor De Kast

Wil je Bekende Nederlanders inhuren voor jouw event of ben je op zoek naar andere Bekende Zanggroepen / Bands om te boeken? JB Productions heeft duizenden acts beschikbaar!

Deze act is bekeken door 58087 mensen

Specificaties van De Kast

  • Tijdsduur: 1 x 45 minuten
  • Geluid: exclusief
  • Begeleiding: 5 personen
  • Gages zijn excl. BTW.

Biografie van De Kast

1987 - 1991
De band ‘Wish To Escape’ wordt in februari 1985 opgericht als Engelstalige band. Muziek maken is op dit moment nog niet meer dan een hobby. Onder deze naam wordt in 1989 de CD ‘Straight From Your Heart’ uitgebracht. Langzamerhand krijgt de band een steeds professioneler karakter. Het brood wordt echter verdiend met cover optredens onder de naam ‘Gold Rush’, waar af en toe een eigen nummer tussendoor wordt gespeeld. De bandnaam verandert in ‘The Cast’ wat later wordt omgezet in ‘De Kast’.

1992
In 1992 schakelt de groep over naar een Nederlandstalig repertoire en krijgen platenmaatschappijen interesse in het Friese vijftal. De debuutsingle ‘Het Avontuur’ verschijnt.

1993
De cd ‘Alles uit de Kast’ verschijnt. Van dit album verschijnen de nummers ‘Morgen Wordt Het Beter’, ‘Het Vuur Van De Liefde’ en ‘Visioen’ op single. Van het laatste nummer wordt de b-kant waarop ‘Satelliet’ staat door Frits Spits uitgeroepen tot topplaat der Nederlanden. Reden voor de band om deze single uit te brengen met dubbele A-kant. De grote doorbraak blijft uit. Toch blijven de bandleden knokken voor hun succes; ze besluiten zelfs zich fulltime op muziek maken te gaan richten.

1994
De groep treedt vier keer per week op en weet zo naast het dagelijks brood een eigen studio en een vrachtwagen bij elkaar te sprokkelen. Drummer Dick Visser kan niet wennen aan de nieuwe stijl en stapt op, hij wordt vervangen door Nico Outhuijse.

1995
Er verschijnt een nieuwe single ‘Ik Mis Je’, geschreven door de groep zelf en geproduceerd door Henk Temming en Sander van Herk (ex: Het Goede Doel). Het plaatje brengt de groep regelmatig op de radio. De populariteit van De Kast als live-act neemt toe, onder andere nadat de groep in het voorprogramma van Status Quo en B.B. King heeft gespeeld.

1996
De live-versie van ‘Een Teken van Leven’ haalt in maart de onderste regionen van de hitparade. Het door Henk Temming geschreven ‘Raak’ zorgt vervolgens voor de echte doorbraak. De single is na de release meteen Paradeplaat op Radio 2 en klimt naar de hoogste sporten van de hitparade. In november verschijnt de tweede cd ‘Niets Te Verliezen’. 

1997
In de media verschijnen verhalen over de enorme populariteit van De Kast in Friesland. Op 6 juni baart de groep opzien door op te treden in een uitverkocht Abe Lenstra Stadion in Heerenveen waar 12.000 mensen uit hun dak gaan. De Friestalige single ‘In Nije Dei’ (de titelsong voor de in Friesland zeer succesvolle speelfilm De Gouden Swipe) haalt in oktober de derde plaats van de Mega Top Honderd. De faam van de groep breidt zich echter geleidelijk ook uit over de rest van het land.
In de zomer van '97 neemt De Kast een nieuw album op. Door het onverwacht grote succes van ‘In Nije Dei’, nummer 2 in de Top 40, en de cd ‘Niets Te Verliezen’ (inmiddels ruim platina en meer dan een jaar te vinden in de albumlijsten) wordt het nieuwe album nog even uitgesteld.

1998
In februari geeft het regionale postbedrijf RegioPost een speciale postzegel van 50 cent uit met een afbeelding van De Kast. De Kast wordt tijdens de TMF Awards aangemerkt als beste Nederlands live act. Ook is er een Edison voor De Kast. Ze zijn dat jaar volgens het publiek de beste Nederlandse band.

De Kast speelt op het bevrijdingsfestival waar ze per helikopter naar de verschillende locaties worden gevlogen. De opbrengst van de single die voor Bevrijdingsdag wordt uitgegeven met de nummers ’Zo Jong’ en ‘Iedereen’ gaat naar het Fonds Slachtofferhulp.

In 1998 verschijnt ook het langverwachte derde album van De Kast, ‘Noorderzon’ getiteld, en wordt platina. Op 21 augustus geeft de groep een concert voor ruim 20.000 uitzinnige fans in een door de band gebouwde Arena op het strand van Lemmer aan het IJsselmeer, waar ook Acda & De Munnik, Skik, Liesbeth List en Marco Borsato meedoen. Het resultaat van dit optreden is te horen op de cd ‘De Kast Live’, die aan het eind van het jaar verschijnt.

1999
In februari staat De Kast voor het eerst op eigen kracht in Ahoy. Saillant detail bij dit concert is het door de Friezen bewerkstelligde reunie-optreden van Het Goede Doel. Henk Westbroek, Henk Temming en Sander van Herk staan voor het eerst sinds de jaren tachtig, enigszins onwennig weer met elkaar op het podium.

De Kast werkt vervolgens drie maanden lang aan het nieuwe album ‘Onvoorspelbaar’ in de StuStuStudio's van Temming en Van Herk. Op 3 juli worden 5000 fans in bussen naar een geheime locatie (Studio 22 van het Mediapark in Hilversum) vervoerd om getuige te zijn van de presentatie. Het album is wederom een succes: het behaalt de eerste plaats in de albumlijst. De singles ‘Onvoorstelbaar’ en ‘Yn Myn Tinzen’ doen het echter wat minder goed. Het songbook De Kast - De Hits verschijnt.

2000
De Kast speelt drie keer in een uitverkocht Gelredome in Arnhem. Een belangrijk deel van de show bestaat uit gastoptredens van Henk Westbroek, Henk Temming, City To City, Han van Eijk, Kayak en Marco Borsato.

De Kast ontvangt de Erepenning van de gemeente Dantumadeel, een onderscheiding voor mensen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap.

Syb van der Ploeg speelt mee in de Friestalige film De Fûke. Het uit deze film afkomstige duet met Maaike Schuurmans verschijnt op single. Ter ondersteuning van de actie Red De Panda van het Wereld Natuurfonds reist De Kast naar Zuid-Afrika waar ze verschillende projecten van het WNF bezoeken. Ook worden er opnamen gemaakt met de Zuid-Afrikaanse a-capella groep Bergville Fuka en een jongenskoor. Het speciaal voor de actie geschreven nummer ‘Leven En Laten Leven’ verschijnt op een cd voor mensen die lid worden van het WNF, aangevuld met andere opnamen die de band met lokale muzikanten maakte. Het nummer ‘Leven En Laten Leven’ wordt ook op single uitgebracht. In Zuid-Afrika is er serieuze interesse voor een Engelstalige versie.

De Kast reist met een circustent door Friesland naar aanleiding van Simmer 2000, een internationale Friesland reünie. Zanger Syb van der Ploeg neemt voor het tv-programma Leven In De Brouwerij een nummer op met de Amerikaanse band Venice.

2001
De Amerikaanse band Venice is het voorprogramma tijdens het nieuwjaarsconcert op 6 januari dat De Kast doet in het Gelredome. Daar houdt De Kast het nieuwe album ‘Met Andere Ogen’ ten doop. Venice doet in het nummer ‘Door Het Vuur’ zelfs Nederlandstalige (!) achtergrondzang.

De Kast is niet blij met een parodie op het nummer ‘Stan’ van de Amerikaanse rapper Eminem. In het nummer ‘Jelle’ van het Groningse duo Slimme Schemer (J. Abbering en A. Lubach) probeert een fan van de Kast tevergeefs zanger Syb te bereiken. De zwangere cavia met de naam Sybje overleeft het avontuur niet. De Kast is met name verbolgen over het slechte beeld dat van Syb wordt geschetst en schakelt eind januari de rechter in om het uitbrengen van de single ‘Jelle’ te voorkomen. De rechter stelt de band in het ongelijk. Syb maakt samen met Radio 538-DJ Edwin Evers een parodie op de parodie.

De Kast speelt in juli opnieuw in een circustent, ditmaal op het strand van Lemmer tijdens het 3-daagse Lemmer Beach Festival. Eind november verschijnt het album Kastkrakers met daarop alle grote hits van De Kast. Bijzonder hieraan is dat de leden van de fanclub bepalen welke nummers op deze cd komen.

2002
De Kast neemt op 27 februari tijdens het Nederlands Muziekfeest in de Heineken Music Hall te Amsterdam de Gouden Harp 2001 in ontvangst.

Na de theatertournee KastKrakers en verschillende zomerfestivals last De Kast aan het eind van het jaar een rustpauze in. Het voorlopig laatste concert is op 21 december in de Amsterdam ArenA. Het is het laatste optreden met zanger Syb van der Ploeg. Na achttien jaar verlaten hij en drummer Nico Oudhuijse de Friese band om samen een nieuwe Engelstalige poprockgroep Spanner op te richten. Zo'n zesduizend fans zijn bij het afscheidsconcert aanwezig.

2003
Jan Tekstra wordt de nieuwe zanger van De Kast. Syb van der Ploeg en drummer Nico Outhuijse spelen in januari voor het eerst met hun Engelstalige band Spanner tijdens Eurosonic in Groningen. Fokke de Jong (sinds 1989 drummer bij Normaal) vervangt Nico Oudhuijse. De drummer verhuist onder andere naar De Kast omdat deze groep vaker optreedt dan Normaal.

Het eerste optreden in de nieuwe bezetting is op 14 juni in een openluchttheater in de Gaasterlandse bossen. De eerste, door Henk Temming geproduceerde single heet ‘Reis Nei De Sinne’. Na afloop van de wedstrijd van SC Heerenveen presenteert De Kast op 28 oktober in het Abe Lenstra Stadion het album ‘De Nije Kast’. De titel van de plaat is tevens enkele maanden de nieuwe naam van de band.

2004
Op aanraden van de platenmaatschappij spelen de bandleden vanaf eind januari niet meer als De Nije Kast, maar weer gewoon als De Kast. Later in het jaar houdt de band er definitief mee op naar aanleiding van teleurstellende plaatverkoop. Zondag 4 juli verzorgt De Kast een afscheidsoptreden in een uitverkochte Theatertuin te Rijs. Sytse Broersma, Kees Bode, Jan Tekstra en Fokke de Jong gaan verder met de band Bullo.

2006
Vier jaar na hun afscheidsconcert in de Amsterdam Arena geeft De Kast in de originele bezetting tijdens de Fryske Music Night op 10 november een zeer succesvol reünieconcert. Hierna heeft de band besloten om zeer beperkt weer een aantal optredens te doen ze zijn te boeken voor festivals en besloten/speciale evenementen.


2007
Syb van der Ploeg, Jeff Zwart en Nico Outhuijsse maken deel uit van Motel West Coast, een avondvullende popvoorstelling gevuld met populaire Amerikaanse West Coast-nummers van groepen als The Eagles, Crosby, Stills & Nash, Fleetwood Mac, The Byrds, Doobie Brothers en The Beach Boys. In de periode januari/april doet deze muziektheaterproductie een uitgebreide tournee langs meer dan dertig Nederlandse theaters. Op 27 april staat Motel West Coast in Heineken Music Hall. Na het optreden van Motel Westcoast geven De Kast en de Amerikaanse band Venice gezamenlijk een miniconcert.

De reünie van De Kast krijgt op 26 augustus een vervolg tijdens het Windstreken Festival in Lochem. Drummer Nico Outhuijse produceert het album Wat West Hat Wie (augustus) van Mariusz (ex-Reboelje).

2008
Op 19 januari gaat in Drachten de theatertournee ‘Alles Uit De Kast En Meer!’ van Syb van der Ploeg van start. In dezelfde periode verschijnt zijn eerste Nederlandstalige single sinds zijn vertrek uit De Kast: ‘Als ik jou zie’.

2009
Ook in 2009 zullen de vijf bandleden van De Kast af en toe optreden tijdens bijzondere gelegenheden of evenementen. Iedere maand speelt De Kast tijdens de Elfstedenjubileumfeesten, een reünie van SimmerTime met Piter Wilkens, Maaike Schuurmans en Rients Gratama.
In oktober 2009 wordt bekend dat De Kast de titelsong zingt voor de film ‘De Hel van ‘63’. De Kast geeft haar eerste tv optreden sinds jaren, tijdens het Gala van de Nederlandse Film op 2 oktober 2009. De Kast kondigt een nieuw album aan in 2010 en een nieuwe theatertour.
In november 2009 staan zij weer op de Fryske Music Night in Leeuwarden.

2010
In 2010 bestaat De Kast 20 jaar. Dit vieren zij met een nationale tour langs festivals en feesttenten. Na 8 jaar komt het nieuwe album van De Kast op 24 september uit “Welkom Thuis’en wordt deze gepresenteerd in het Abe Lenstra Stadion te Heerenveen. De single Helende liefde scoort prima in de hitlijsten. Het jubileumjaar wordt afgesloten met 25 concerten in de Nederlandse theaters in de maanden oktober tot en met december.

2011

Er worden nog enkele singels van het album gereleased en de band doet ook dit jaar een aantal optreden waaronder een prachtig concert in De Doelen te Rotterdam voor het KWF. Ook dit jaar is er opnieuw een Fryske Music Night waar de heren hun Kerstsingle’ Overal was Vrede’ presenteren. De KRO vraagt de band om een speciale Kerstuitzending te maken in de Bonifatiuskerk te Leeuwarden. Het speciale concert wordt op 1ste Kerstdag door  de KRO/RKK uitgezonden.

2012

Dit jaar is de band er klaar voor om opnieuw een album uit te brengen; deze keer met nieuw Friestalig repertoire en een paar van hun vorige hits zullen opnieuw worden opgenomen waarvan een aantal in een speciale uitvoering. I.v.m. ‘Bonifatius De Musical’ die in Dokkum wordt gespeeld in de Bonifatiuskapel en waarin Syb ook een hoofdrol  speelt, schrijft de Kast hiervoor speciaal : ‘It Wetter Waakst’ .  Ook Campina heeft zijn weg richting deze componisten en tekstschrijvers weten te vinden en vraagt de Kast om speciaal voor hún boeren een lied te schrijven; ‘De Dag Breekt Aan’ is op het lijf geschreven voor de mensen uit deze branche. Later dit jaar doet de band de grote theaters in Friesland aan met  een aantal andere Friestalige artiesten in ‘100% Frysk’.  Intussen liggen er ook al plannen om in 2013 weer een Nederlandstalig album te gaan uitbrengen; deze 5 jongens zitten namelijk nog altijd vól inspiratie…

Lees verder ▼

Boeking of een optie plaatsen voor De Kast

Voor meer informatie en beschikbaarheid van De Kast kun je contact opnemen met een van onze entertainment adviseurs via 0186-602140. Of vraag hier meteen een offerte aan.