Biografie van Vader Abraham

Pierre Kartner alias Vader Abraham stelt zich de eerste jaren van zijn carrière in vrijwel alle gevallen tevreden met een rol op de achtergrond. Als schrijver en doorgaans ook producer. Tot uit zijn pen op een gegeven moment een carnavalsnummer rolt: ‘Vader Abraham Had Zeven Zonen’. Pierre besluit er zelf mee over het voetlicht te treden en creëert een Vader Abraham figuur.

Met de meezinger ‘Baaien Baaien Pootje Baaien’ wordt een zomerhit gescoord, maar echte diepgang komt er pas in als Pierre met de dan elfjarige Wilma, het vrouwelijke antwoord op Heintje, het duet ‘Zou Het Erg Zijn Lieve Opa’ opneemt. Zijn zoveelste nummer 1 hit.

Als tekstdichter-componist-producer breekt Pierre Kartner internationaal door met ‘Het Kleine Café Aan De Haven’. Dit lied wordt in 1976 in Nederland een hit in zijn eigen uitvoering. Daarna zetten talloze buitenlandse topartiesten het op hun repertoire. Een kleine opsomming: Eddy Wally, Heino, James Last, Demis Roussos, Nana Mouskouri, en Engelbert Humperdinck.

Onder zijn eigen artiestennaam wordt Pierre internationaal onsterfelijk dankzij een telefoontje van Harry Thomas, de organisator van het Schlagerfestival, die hem vraagt een liedje te schrijven ter promotie van een nieuwe tekenfilm: De Smurfen. In Nederland worden er in recordtijd al zo'n 400.000 singles verkocht en zo'n 500.000 LP's, maar als Pierre als een razende Roeland met behulp van een foneticus verschillende versies in zingt - zoals de Duitse, Franse, Engelse, Spaanse, Italiaanse, Zweedse, en zelfs Japanse versie - barst de algemene smurfenhysterie in de hele wereld los.

Nadat hem al een vergelijkbare eer ten deel gevallen is in Engeland, Duitsland en Luxemburg wordt Pierre uitgeroepen tot Meest Populaire artiest van Mexico. Een staatsprijs als populairste artiest en kindervriend van Mexico. Op 1 mei 1983 treedt Pierre voor 150.000 dolenthousiaste Mexicanen op in een park (el dio del niño). Gezeten op een praalwagen, rijdt Pierre tussen 3,5 miljoen mensen door het Central Park, Mexico-City.

Hij heeft de jaren hierna zelf nog een aantal hits gescoord en ook nog diversen hits voor anderen (zoals Hanny) geproduceerd. Zeg nou zelf: Wie kent deze legendarische artiest niet?